Ronald in het nieuws
Foto collages uit mijn leven
 

 

 

Mijn Leven

Ik werd op 26-05-1965 om 20:10 geboren in Middelbeers maar ik moest gelijk naar het ziekenhuis in de couveuse. Ik ben met mijn tante, die heeft haar vinger in mijn mond gehouden zodat ik kon sabbelen, in de auto van onze huisarts naar het binnen ziekenhuis van Tilburg gegaan.


 

Arnhem
Toen ik zo'n beetje 2 jaar ouid was zagen mijn ouders dat ik moeilijk kon staan en iets pakken en met mijn 4e jaar ben ik naar de Johannastichting in Arnhem gegaan. Ik vond op school heel leuk, daar was ik graag, maar op de groep niet, niet omdat ze streng waren maar omdat zover van huis was, en ik mocht maar om de 14 dagen naar huis omdat wij zo ver weg woonden en omdat ik op de revalidatie woonde mocht je maar zes weken per jaar naar huis. Als je met Pasen een week naar huis wilde dan mocht je in grote vakantie twee weken naar huis en anders als je met Pasen geen week naar huis ging, wat ik dus deed,

dan mocht je drie weken naar huis en mocht je de rest van de vakantie naar huis.
Ik zat in groep van acht personen en ongeveer 10 personeel die
aten altijd met ons mee en wij gingen ook wel eens uitstapjes maken in de vakantie want in de vakantie had je om de dag geen therapie dus dan had je vrij dus toen gingen wij naar de stad of museum en op zaterdag gingen wij ook wel eens zwemmen dus ik had ook wel een leuke tijd gehad maar het was gewoon heel ver weg. Voor mijn gevoel was dat de halve wereld rond.

Goirle
En toen ik op 23-11-1980 ik Goirle kwam leek het net of ik van de hel in de hemel kwam. Goed, ik ging van een één persoons kamer naar een zes persoons kamer en ik kwam weer op de lager school want ik zat daar op de r.s.a. dat is net zoals de mavo, maar ik woonde weer dicht bij mijn familie en ik woonde weer in Brabant.
Robinson CrusoeEn mijn leven werd vanaf 1980 rustiger en leuker. Goed ik werd wel in een verpleeghuis opgenomen maar dat vond ik niet zo erg, maar ik woonde weer dicht bij mijn ouders en bij mijn familie en ik ging elk weekeinde en alle vakanties naar huis. Bij het verpleeghuis stond een schooltje dat was een dependance van Godelivien in Tilburg. Daar ben ik tot mijn 20e jaar op school gegaan en toen naar activiteitencentrum 'Het Klokkenhuis.' Dat heet nu 'Jannendries'.
maar ik was de eerste dag om 16.30 op de afdeling en hoorde klokken luiden en ik wist dat er een kapel was en toen was ik nog niet gelovig maar toch ging ik naar de kapel want ik wou even zien wat daar te doen was. Ik ging er naar toe met het idee ik zie wel en ik kwam eruit en ik was op eens gelovig. Maar ik ben eerst twee weken op proef geweest, maar ik mocht gelijk blijven.
En toen ben ik ook gelijk bij de sport en de Sociëteit Rolita gegaan, ik kreeg gewoon een heel ander en een fijner leven en in 1982 ben in op de dansles gegaan en wij zijn met de sportgroep èèn dag naar het eiland Robinson Crusoe geweest en dat vond ik zo leuk dat ik daar nog steeds op vakantie ga.
En ik ging in 1995 naar Afdeling Elezenbosch samen met Wim
op een kamer dat ging niet altijd zo goed maar dat lag niet aan mij.
En omdat ik zo laat gelovig ben geworden heb ik was in 1996 mijn vormsel gedaan, maar op Elezenbosch ging alles veel rustiger en gezelliger er aan toe en in 1997 zijn wij met de groep naar 'Geerakker' gegaan en daar heb ik nu mijn eigen kamer met mijn computer.

Ik heb een werk/slaap kamer, en ik hoop dat ik zo nog een hele boel jaren te blijven zitten.

Familie - Moeder Corrie van Kollenburg-Wijnhoven
"De moeder van Ronald (Corrie van Kollenburg-Wijnhoven) dat ben ik en daar ben ik trots op. Ronald is temperamentvol, sociaal voelend en dapper, ook in moeilijke tijden.
Steeds bezig zijn grenzen te verleggen en dat veroorzaakt wel 'ns toestanden, o jazeker.
Samen met Linda en Pa Fons waren we een hecht stel tot op 13 mei 2003 Fons overleed en dat was 'n zware klap. Fons was 'n grote, sterke man en hij was er altijd, niet alleen voor ons, voor de medemens in het algemeen en daarvoor kreeg hij in april 2003 een onderscheiding van Hare Majesteit.
We missen hem erg.

In het boek "Goirle in 200 Potretten 1803-2003" (2003) is door Ben Loonen 'n mooie schets gemaakt van Ronald (en Thomas) (zie beneden).
Ook oud-pastoor Albert Pirenne (toen pastoor Parochie St Jan, momenteel: Broeder Christian) heeft in zijn boekje "Moment Opnamen met een Gelovig Oog" (1996) zijn gedachte even over Thomas en Ronald laten gaan (zie beneden)."

 

Familie - Linda van Kollenburg - zusje van Ronald
voor Ronald,
Met de zon op het gezicht,
"n flinke bries bol in het zeil,M'n zus Linda (Getrouwd met Ron)
gaat mijn bootje razendsnel
door de golven als een pijl.


De blik staat op oneindig en
geconcentreerd vol vuur,
hou ik alles in de gaten
zelfs op 't middernachtelijk uur.


Bij mijn deur al kun je zien
wat mij heftig interesseert
en ook binnen kun je proeven
van dezelfde zilte sfeer.

Vele dingen in mijn kamer
zorgen dat ik nooit echt mis
mijn vakantie op het water,
die mijn liefste hobby is.